Osijek, najveći grad u Istočnoj Hrvatskoj, već je stoljećima značajno političko, kulturno i trgovačko, a u zadnje vrijeme i turističko središte ovoga dijela Hrvatske.
Među Osječanima, a što je još važnije, među turistima i turističkim djelatnicima koji dolaze u grad na Dravi, sve više sazrijeva svijest da je Osijek zanimljiva turistička destinacija.

Tako je prije par godina Osijek u akciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku” nagrađen kao najuređenije kontinentalno urbano središte Hrvatske.

Uz to, na pokrenutom natječaju za izbor sedam hrvatskih čuda, osječka je Tvrđa pri samom vrhu, osječka šetnica uz Dravu (samo par koraka od apartmana Konzul) prije nekoliko je godina proglašena najljepšim šetalištem u Hrvatskoj, a konkurira i za jednu od najljepših europskih šetnica, dok je obnovljeni središnji gradski trg, Trg Ante Starčevića, među šest najljepših u Hrvatskoj. Sve te nagrade i kandidature nisu slučajne, jer Osijek je grad bogate kulturne i povijesne baštine, grad koji ima brojne prirodno-geografske, povijesne, kulturne, gospodarske i druge značajke, koje ga čine zanimljivim i privlačnim gradom.